torsdag 14 december 2017

RASTAKTIVITETER

För att visa eleverna tydligt vilka rastaktiviteter som erbjuds och var aktiviteten är under dagen har vi gjort ett tydlig bild som sitter vid varje entrédörr på skolan.

måndag 11 december 2017

RASTVÄRD

Nu har äntligen våra fina västar kommit!

För att göra oss ännu mer tillgängliga och synliga för eleverna har vi köpt in västar till rastvärdarna. De orangea västarna har personal på sig som håller i rastaktiviterna på tis, ons och torsdagarna. Gula västar har personal som finns till hands för eleverna- Stötta dem i lekarna, hjälpa till om någon slår sig, se till så att alla som vill få vara med m.m.


måndag 4 december 2017

BESÖK I ÅRSKURS 5

Idag har årskurs 5 haft besök utav KHK-spelarna Joel Kellman och Bobbo Petersson. De har pratat med klassen om hur viktigt det är att ha respekt för varandra, visa hänsyn och att det är okej att vara olika och att man använder varandras olikheter till något bra. Killarna berättade också om hur de hade det när de gick i skolan och hur viktigt det är med en bra utbildning. De pratade även om hur bra det är att träna sig att prata inför en grupp och att skolan är ett bra forum för att träna på det.


lördag 25 november 2017

BILD

Årskurs två har gjort blåsmålningar på bilden. Stövlar som leker i vattenpölar!



BOKSTAVEN S

Årskurs 1 arbetar just nu med bokstaven S på olika sätt. Ett sätt är att träna sin finmotorik genom att  göra spindlar.


fredag 17 november 2017

FÖR KÄNNEDOM

Avspärrningen:
Undersökningen av markföroreningen som inleddes v 44 har visat att inga halter av farliga ämnen fanns på den ytan där vi har gungor eller nedåt själva skolgården. Däremot fanns det halter av bly längre upp på berget. Detta ska undersökas vidare och i närtid flyttas därför avspärrningen uppåt berget så att inga barn ska kunna leka på platsen innan undersökning och eventuella åtgärder har hunnit vidtagits. Vi håller er informerade så fort vi själva får mer information om detta.

måndag 13 november 2017

SKOLRÅD 21/11

Tisdagen den 21/11 kl 18-19 är det skolråd på Tullskolan. Är det något som ni som vårdnadshavare vill ska diskuteras under mötet så kontakta föräldrarepresentanterna för er klass.


onsdag 1 november 2017

FÖR KÄNNEDOM





Hej,



För kännedom så undersöker kommunen marken på berget utanför skolgården för eventuella framtida byggmöjligheter. Under arbetet så upptäcktes föroreningar i marken och eftersom skolgården ligger i anslutning fattades det då beslut om att även undersöka marken på skolans område för säkerhets skull. Därför har vi under ett par dagar tillfälliga avspärrningar på den del av skolgården som vi kallar berget. Det inkluderar även den grinden mot Sunnavägen som inte går att använda under perioden som det är avspärrat.



Proverna tas nu under v. 44 och vi väntar på svar förhoppningsvis redan v. 45. Bedömningen är inte att det är en fara för era barn men man vill ta det säkra för det osäkra. Så fort vi vet mer återkommer vi med mer information.



Mvh

Martin Andersson

Rektor

fredag 27 oktober 2017

SPÖKEN

På bilden i årskurs 3 har man under veckan tillverkat SPÖKEN.


onsdag 11 oktober 2017

VÅR FANTASTISKA KÖKSPERSONAL

Idag har personalen i köket överträffat sig själva. De har gjort egen kebab.

Igår blandades oxfärs med kebabkrydda. Den fick stå och dra till sig över natten. På morgonen idag kavlade de ut färsen så tunt det gick. De stekte sen färsen i ugnen. Lät den svalna och skar den sedan i tunna skivor. Skivorna stektes lite på stekbordet för att få en fin yta innan de serverade den till eleverna. Till kebaben serverades det till elevernas förtjusning pommes, sallad i olika former, kebabsås och tortillabröd.

SMASKENS! Vilken lunch!


fredag 6 oktober 2017

MATRESA GENOM 50 ÅR

Under denna veckan har alla Karlskrona kommuns skolor blivit bjudna på mat från olika årtionden. Från 50- talets köttbullar till 90-talet Tacos. Spännande att höra och se elevernas olika reaktioner.

lördag 2 september 2017

HUNDTEMA

Så var första hela skolveckan till ända. Skolan har haft ett gemensamt HUNDTEMA under veckan. Eleverna har fått läsa, forska bl.a. om vad hundar kan göra, vilka olika raser det finns och framförallt hur man ska vara mot en hund. En del kan vara rädda för hundar och en del av temat är att eleverna ska bli mer bekväma med hundar. Lära sig att de är en del av en familj, lära sig om ansvar och vad det kostar att ha hund.

Under veckan fick skolan besök utan Karlskrona Brukshundsklubb. De hade en lek och informationsförmiddag för eleverna i Tullparken. Eleverna fick se när riktiga hundförare sprang med sina hundar genom en hinderbana, kallat Agility och sedan pröva på själv. De fick även lära sig om bemötande, ansvar och om olika hundraser.

Temat avslutades med att eleverna själva fick utföra Agility. Årskurs 6 hade gjort en hinderbana på fotbollsplanen. De var även hundförare till de andra eleverna när de provade banan. Även rektorerna tog sig igenom hinderbanan. En härlig avslutning på ett härligt tema.


torsdag 24 augusti 2017

TULLSKOLANS HEDDA

Det här är Hedda. Hon är en tre månader gammal Tollarvalp som ska hjälpa elever på skolan som behöver extra stöd att finna studiero, glädje och koncentration. Hedda kommer ibland finnas i vår "Flexenhet", men mestadels kommer hon träffa eleverna utomhus.

tisdag 20 juni 2017

TULLSKOLANS VATTENLAND

Idag invigdes Tullskolans egna vattenland av biträdande rektor Therese Melin. Fritidsbarnen stod förväntansfulla medan banden klipptes. Självklart var Therese först ut att prova vattenrutschkanan. Vilket glid det var! Barnen var överlyckliga och badade i det fina vädret. En härlig start på sommarlovet på Tullskolans fritids.


SKOLAVSLUTNING


Bildresultat för sommarlov

I torsdagskväll hade vi en härlig positiv Skolavslutning i Wämöparken. Det var roligt att se att så många ville komma och fira tillsammans med oss. Skönsång av eleverna, ros och betygsutdelning och ett sommartal av biträdande rektor förgyllde avslutningen.

Kvällen avslutades av många i gröngräset med en medhavd picknick korg. Mysigt!

Vi önskar alla ett härligt sommarlov med många mysiga äventyr.


fredag 2 juni 2017

CIRKUS TULLERI

Idag har hela skolan haft en cirkus dag. Cirkus Tulleri anordnades av årskurs 4-6. Alla som ville av skolans elever fick visa sina talanger i cirkustältet. Utanför var det ansiktsmålning, prickkastning på burkar, popcorn, olika gymnastikövningar och vindflöjelstillverkning. En härlig dag med mycket gemenskap och glädje.


Följ gärna reportagen i våra dagstidningar också.




måndag 22 maj 2017

FRITIDSHEMMENS DAG

firades den 9 maj!


Vi hade planerat 6 olika stationer utomhus och vi skulle grilla korv och mysa.
Vi genomförde alla våra aktiviteter - i snöfall.
Det började snöa när vi skulle börja och det slutade snöa precis när vi gav upp, när vi frös och ville gå in:) Lite otur med vädret alltså.


Men: Barnen fick en kupong med bilder på de olika stationerna och när de varit på minst tre fick man glass efter korven som vi tappert grillade utomhus.


Bilderna såg ut så här:
 SIFFERKUBB!
Man skulle kasta ner pinnarna i sifferordning!



ANSIKTSMÅLNING:
De äldsta barnen på skolan  var på klubben och där fixade de fina
ansiktsmålningar på sina yngre kompisar.


SÅPBUBBLOR:
Sega såpbubblor som vi fick blåsa på olika sätt




POKEMON- GO STAFETT:
Vi skulle hitta 24 pokemons och 24 pokemonägg. Om vi hittade en pokemon var den fångad när man kastat ärtpåsar x antal kast som stod på baksidan av den pokemonfiguren. Hittade man ett ägg fick man springa x antal varv runt en bana för att få det äggets utveckling.
Så sammanlagt fångade vi in 48 pokemonfigurer.







SKJUTA BOLL PÅ NORIK (en av våra fritidspedagoger)

Det blev aldrig den aktiviteten utan i stället byggde vi upp en ställning där vi ställde
6 konservburkar som barnen skulle pricka med bollar.








UPPDRAGSLEK

Barnen fick en lapp med massa påståenden i olika rutor och genom att fråga kompisar
och oss som jobbade på skolan skulle de lyckas få ett namn i varje ruta.
Ex: Hitta någon som cyklat till skolan idag.



Om vi bortser på vädret blev det ändå en lyckad dag!!





torsdag 11 maj 2017

HUR FUNGERAR DIN MOTOR?


Vad är det för prat om motorer?

Har du hört ditt barn tala om sin "motor" som kör snabbt eller långsamt eller i lagom fart. Om du inte har det ännu, så kanske du kommer att göra det snart!

Vi introducerar just ni i en av grupperna i årskurs 3 "Hur fungerar din motor?" ® Alert Program® för att lära barnen självreglering. Programmet har utvecklats av två internationellt kända arbetsterapeuter, Mary Sue Williams och Sherry Shellenberger. Genom att använda motoranalogi för att lära ut självreglering (ändra hur alerta vi känner oss), hjälper vi barn lära sig vad de ska göra om de är i en icke-optimal aktivitetsnivå. Vi lär barn att det finns fem sätt att ändra vår aktivitetsnivå: ha något i munnen, röra sig, känna, titta eller lyssna.

Vi självreglerar alla under hela vår dag, men vi pratar sällan om det. Till exempel, tänk på vad du gjorde för att starta igång din motor idag på morgonen? Började du dagen med att dricka en varm kopp kaffe eller dricka en kall fruktsmoothie (mun-kategorin)? Innan du gick till ditt arbete, tog du en joggingtur eller gick du med hunden (röra sig-kategorin)? För att vakna upp, tog du en varm dusch eller klappade du din katt (känna-kategorin)? Har du tittat på TV (titta-kategorin) eller haft radio på (lyssna-kategorin)?

Vi lär barnen hur de kan utöka användningen av dessa typer av motorstrategier i skolan och hemma för att vara i ett optimalt tillstånd för lärande, lek eller interagera med sina vänner, familj och klasskamrater. Vi stärker barnen genom att de vet vad de ska göra om deras motorer kör för långsamt då de t ex behöver fokusera då att lära sig något nytt inom matematiken eller om deras motorer kör för snabbt på sent kvällen, vad kan de då göra för att göra sig för redo att sova?

Du kan hjälpa till att lära barn om självreglering genom att prata om din egen motor. Om att motorn kör långsamt när du försöker att läsa en bok, eller att motorn kör snabbt när rusar för att hinna till ett möte, dela med dig till ditt barn. Bli inte förvånad om barnet som lära sig Alert Program®-begreppen föreslår en ”motorstrategi” så som att ta ett djupt andetag (mun-kategorin), stretching (röra sig-kategorin), klämma på en stressboll (känna/berörings-kategorin), titta på tv (titta-kategorin), eller lyssna på musik (lyssna-kategorin). Uppmuntra användningen av ”motorstrategier” för att stödja självreglering så din och dina barns motorer kan köras precis rätt!

Har du frågor får du gärna kontakta:

Maria Sandgren eller

Matilda Hafström, leg. arbetsterapeut 0455-32 12 69
mail: matilda.hafstrom@edu.karlskrona.se

fredag 5 maj 2017

MYSIG MATTELEKTION



                                           Mysig mattelektion i årskurs 6.

torsdag 4 maj 2017

UTELEKTION

Ibland flyttar vi ut lektionerna i förskoleklassen och nu när vi har projekt om våren passar det jättebra att vara ute och studera naturen och allt som händer. Vi har pratat om blommor och lagt snödroppar i press, vi har målat vitsippor och skrivit faktatext om den och vi har ritat solrosor och det följde vi upp med att plantera solrosfröer idag.





Denna veckan har vi börjat gå in lite djupare och pratat om fåglarna. Att flyttfåglarna kommer hem nu när det börjar bli varmare här. Barnen har fått välja en fågel och idag har vi suttit ute och ritat av vår fågel.



Tanken är att de senare ska skriva en faktatext om sin fågel och så småningom ska det bli en liten filmsnutt om de utvalda fåglarna:)








torsdag 27 april 2017

STÄNGT PÅ FRITIDS

Tyvärr råkade det smyga sig in ett litet fel på sista Tullenbladet. Här kommer det rätta:


                     Fritids är stängt ONSDAGEN den 21 juni! Personalen är på utbildning.



TILLGÄNGLIGA LÄRMILJÖER

På vår skola arbetar vi för att få våra lärmiljöer tillgängliga så att alla elever har möjlighet att få de kunskaper de behöver. Att utveckla vår verksamhets tillgänglighet innebär att anpassa den pedagogiska, den fysiska och den sociala miljön i relation till barns och elevers lärande.


Igår fick eleverna som är med i vår tillgänglighetsgrupp prova hur det skulle vara att vara rörelsehindrad/rullstolsburen på vår skola. Är skolan tillgänglig för rullstolsburna elever? Följ bloggen och ni kan läsa svaret från eleverna inom kort.



onsdag 26 april 2017

TILL SKOGEN MED FRITIDS

En eftermiddag i veckan går vi till skogen med ettorna på fritids. De är aldrig i skogen skoltid så vi tycker det är viktigt att de ges den möjligheten på em istället.
Det är en kvarts promenad där vi tränar att gå i trafik och promenaden dit avslutas med en jättelång och brant uppförsbacke som kräver styrka i ben och kondition. Vi äter mellis när vi kommer fram och erbjuder någon liten aktivitet. Att bara få leka i naturen är så viktigt för motorik, fantasi, samarbete mm så barnen får gott  om tid till det.  Vi är på bryggarberget och har en fantastisk utsikt över Galjamarken och Långö och vi ser vår skola från berget.







Vi på fritids har fått ett eget kapitel i läroplanen och detta får vi bl a med från den när vi går till skogen;

Genom att eleverna får vistas i natur och samhälle ska undervisningen också stärka deras möjligheter att ta del av ett aktivt förenings-, kultur- och friluftsliv i närmiljön.Eleverna ska ges förutsättningar att utveckla en allsidig rörelseförmåga genom att få delta i fysiska aktiviteter och vistelse i olika naturmiljöer. Undervisningen ska ge eleverna möjlighet att uppleva rörelseglädje och därigenom utveckla ett intresse för att vara fysiskt aktiva. Vidare ska undervisningen bidra till en förståelse för hur fysisk aktivitet och utevistelse kan påverka hälsa och välbefinnande.

Genom undervisningen i fritidshemmet ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att
  • Orientera sig i närmiljön och hur man beter sig i trafiken på ett säkert sätt.
  • Utevistelse under olika årstider, samt närmiljöns möjligheter till vistelse i naturen och på andra platser för fysisk aktivitet och naturupplevelser.
  • Säkerhet och hänsyn till miljö och andra människor vid vistelse i olika naturmiljöer. Rättigheter och skyldigheter i naturen enligt allemansrätten
  • Initiera, organisera och delta i lekar av olika slag.

tisdag 25 april 2017

SIDOPROJEKT I SKOGEN OM MYROR

I förskoleklassen jobbar vi med tema våren. Båda grupperna går till skogen en dag i veckan och den ena gruppen har haft ett sidoprojekt om myror. Vi har under ett antal veckor lärt oss att:

Myrorna har 6 ben. De har två antenner- det heter inte öron.  
De har 3 kroppar- 2 kroppar+ huvudet.
De som vi såg är röda och svarta.
De bor i en myrstack som består av barr och pinnar.

17622875_10212541852360479_890803479_o.jpg


Myrorna sprutar ut myrsyra när den känner sig hotad. Om man lägger en
blå blomma på en myrstack blir den rosa av myrsyran. En gul blomma ändrar inte färg.
Om man lägger ett kex på en myrstack tar kråkorna det.


De har ögon Är det skugga över myrstacken ser man inte så många myror. De visar sig mer i solen. Myrstacken ligger alltid i söderläge.
Om man lägger en sockerbit på en myrstack blir den full av myror som äter på den.



18073522_10212788725612156_54961190_n.jpg




Myran kittlar bladlusen och mjölkar den på söt avföring.


mjc3b6lkandemyra_3.jpg


Inne i mystacken finns det många gångar och rum. Man kan se gångarna som små hål på mystacken


76130_1337701514.jpg

Myrorna har antennerna för att kommunicera med varandra.

depositphotos_5370906-stock-photo-ants-connecting-with-antennas-to.jpg

Myrorna är väldigt starka och orkar lyfta saker som väger 20 gånger mer än de själva.



csm_imgmethodologymainimg_03_71a321db09.jpg

Här är en saga om Myran Morran som vi tittat på:) Där finns fakta om myror. Ladda ner en app som heter QR-Reader och scanna koden så kommer sagan.

myran morris.png

måndag 24 april 2017

BESÖK AV DREAM DRUMS

Uppskattat besök av DREAM DRUMS  från Kulturskolan. Där vår egen trum- stjärna Natalie i åk 4 deltog.

fredag 21 april 2017

PÅSKLOV

Vi har haft ett härligt påsklov på fritids. Gott om personal har gjort att vi har kunnat dela barnen efter ålder och intressen.
Måndagen var vi på våra respektive avdelningar och hade lite pyssel och fritt val av aktiviteter.

                 


 Pokemon är poppis och om du har en app som heter QR-reader på din mobil kan du scanna QR-koden och se hur man gör en pokemon endless card. Det är en film som ett barn har gjort. Endless cards kan man hämta hem från nätet.



På tisdagen var vi i Wämöparken på en härlig utflykt i soligt väder!

På onsdagen erbjöds barnen olika stationer som skapande, ett litet miniäventyr och de fick träffa både påskharen och påskkärringen!



På torsdagen fick de möjlighet att gå på SPA i en lugn miljö. Man fick fotbad, massage, gurka på ögonen, apelsiner och manikyr. Mycket uppskattat av alla barn som tog chansen att komma.




Ett mycket bra lov enligt oss alla som jobbade!