måndag 22 maj 2017

FRITIDSHEMMENS DAG

firades den 9 maj!


Vi hade planerat 6 olika stationer utomhus och vi skulle grilla korv och mysa.
Vi genomförde alla våra aktiviteter - i snöfall.
Det började snöa när vi skulle börja och det slutade snöa precis när vi gav upp, när vi frös och ville gå in:) Lite otur med vädret alltså.


Men: Barnen fick en kupong med bilder på de olika stationerna och när de varit på minst tre fick man glass efter korven som vi tappert grillade utomhus.


Bilderna såg ut så här:
 SIFFERKUBB!
Man skulle kasta ner pinnarna i sifferordning!



ANSIKTSMÅLNING:
De äldsta barnen på skolan  var på klubben och där fixade de fina
ansiktsmålningar på sina yngre kompisar.


SÅPBUBBLOR:
Sega såpbubblor som vi fick blåsa på olika sätt




POKEMON- GO STAFETT:
Vi skulle hitta 24 pokemons och 24 pokemonägg. Om vi hittade en pokemon var den fångad när man kastat ärtpåsar x antal kast som stod på baksidan av den pokemonfiguren. Hittade man ett ägg fick man springa x antal varv runt en bana för att få det äggets utveckling.
Så sammanlagt fångade vi in 48 pokemonfigurer.







SKJUTA BOLL PÅ NORIK (en av våra fritidspedagoger)

Det blev aldrig den aktiviteten utan i stället byggde vi upp en ställning där vi ställde
6 konservburkar som barnen skulle pricka med bollar.








UPPDRAGSLEK

Barnen fick en lapp med massa påståenden i olika rutor och genom att fråga kompisar
och oss som jobbade på skolan skulle de lyckas få ett namn i varje ruta.
Ex: Hitta någon som cyklat till skolan idag.



Om vi bortser på vädret blev det ändå en lyckad dag!!





torsdag 11 maj 2017

HUR FUNGERAR DIN MOTOR?


Vad är det för prat om motorer?

Har du hört ditt barn tala om sin "motor" som kör snabbt eller långsamt eller i lagom fart. Om du inte har det ännu, så kanske du kommer att göra det snart!

Vi introducerar just ni i en av grupperna i årskurs 3 "Hur fungerar din motor?" ® Alert Program® för att lära barnen självreglering. Programmet har utvecklats av två internationellt kända arbetsterapeuter, Mary Sue Williams och Sherry Shellenberger. Genom att använda motoranalogi för att lära ut självreglering (ändra hur alerta vi känner oss), hjälper vi barn lära sig vad de ska göra om de är i en icke-optimal aktivitetsnivå. Vi lär barn att det finns fem sätt att ändra vår aktivitetsnivå: ha något i munnen, röra sig, känna, titta eller lyssna.

Vi självreglerar alla under hela vår dag, men vi pratar sällan om det. Till exempel, tänk på vad du gjorde för att starta igång din motor idag på morgonen? Började du dagen med att dricka en varm kopp kaffe eller dricka en kall fruktsmoothie (mun-kategorin)? Innan du gick till ditt arbete, tog du en joggingtur eller gick du med hunden (röra sig-kategorin)? För att vakna upp, tog du en varm dusch eller klappade du din katt (känna-kategorin)? Har du tittat på TV (titta-kategorin) eller haft radio på (lyssna-kategorin)?

Vi lär barnen hur de kan utöka användningen av dessa typer av motorstrategier i skolan och hemma för att vara i ett optimalt tillstånd för lärande, lek eller interagera med sina vänner, familj och klasskamrater. Vi stärker barnen genom att de vet vad de ska göra om deras motorer kör för långsamt då de t ex behöver fokusera då att lära sig något nytt inom matematiken eller om deras motorer kör för snabbt på sent kvällen, vad kan de då göra för att göra sig för redo att sova?

Du kan hjälpa till att lära barn om självreglering genom att prata om din egen motor. Om att motorn kör långsamt när du försöker att läsa en bok, eller att motorn kör snabbt när rusar för att hinna till ett möte, dela med dig till ditt barn. Bli inte förvånad om barnet som lära sig Alert Program®-begreppen föreslår en ”motorstrategi” så som att ta ett djupt andetag (mun-kategorin), stretching (röra sig-kategorin), klämma på en stressboll (känna/berörings-kategorin), titta på tv (titta-kategorin), eller lyssna på musik (lyssna-kategorin). Uppmuntra användningen av ”motorstrategier” för att stödja självreglering så din och dina barns motorer kan köras precis rätt!

Har du frågor får du gärna kontakta:

Maria Sandgren eller

Matilda Hafström, leg. arbetsterapeut 0455-32 12 69
mail: matilda.hafstrom@edu.karlskrona.se

fredag 5 maj 2017

MYSIG MATTELEKTION



                                           Mysig mattelektion i årskurs 6.

torsdag 4 maj 2017

UTELEKTION

Ibland flyttar vi ut lektionerna i förskoleklassen och nu när vi har projekt om våren passar det jättebra att vara ute och studera naturen och allt som händer. Vi har pratat om blommor och lagt snödroppar i press, vi har målat vitsippor och skrivit faktatext om den och vi har ritat solrosor och det följde vi upp med att plantera solrosfröer idag.





Denna veckan har vi börjat gå in lite djupare och pratat om fåglarna. Att flyttfåglarna kommer hem nu när det börjar bli varmare här. Barnen har fått välja en fågel och idag har vi suttit ute och ritat av vår fågel.



Tanken är att de senare ska skriva en faktatext om sin fågel och så småningom ska det bli en liten filmsnutt om de utvalda fåglarna:)